Tuesday, March 16, 2010

The evolution of my hijab style

Looking back on all those years I've started wearing Hijab, I'm glad that I did evolve especially on style to fit the current trend. 

I've started wearing hijab (not chipsmore ye), was when I was in 18. I love to try on different style. Some of them didn't fit me that well like what they call nowadays the Tudung Ariani tu. Muka ku akan nampak boolat.

Ade la a few style yang sudah ku cuba and sometimes still apply.

This style I call it Tudung Malas cause senang giler nak pakai and malas nak ber pin pin or lilit-lilit bagai. This was among the 1st style I adapted.
 l
This style, my gypsy gituu, wore it during travelling cause tak perlu iron juz tie it kat belakang. and no need to worry about tudung kelepet2.
This my favorite of all I've been applying it till now. I love it ! Sesuai for any occasion.
 
 This tudung-petak-turn- to -shawl style normally I wore it to work only because leceh sket banyak pin. or maybe special occasion je. 

How about you? Do have any unique way to style your scarf/shawl? Share with me! 
Leave your link!

Thank you for looking!

12 comments:

Ainul said...

i love shawl too...tp kalau malas pakai tudung ariani, sarung je.

http://jalanabadi172784.blogspot.com/2010/02/shawl-contest-shoppaholic-shawl.html

Lea Shmea said...

waahh mesti byk gile collection tudung u! hehe.

aNnAsUe'G said...

i plak start dr :
takde tudung-tudung bawal -> tudung petak turn to shawl style -> shawl lilit buat mcm sanggul kat blkg -> shawl lilit2 sampai tercekik leher. heheh!

i pon sama, kalo pakai tudung ariani muke nmpk tembam!

::Ida:: said...

ainul : yeaa.. shawl is paling senang! :D
lea : hahaha.. u hv no idea! sampai patah la my cloth rack :P
aNnAsUe'G : i reti lilit cam saNGGUL tu. tapi nak tercekik tu penah gak :P

ella said...

hi ida! salam perkenalan. i'm kinda hooked to ur blog right now. it's interesting. hehe!

anyway, the shawl style fits u the best. i also hv few arianis, but wearing them makes me look 5 years older. penah skali tu pakai gi ofis org ckp mcm makcik2. terus insaf tamo pakai dah.

::Ida:: said...

hi ella!
welkam welkam! thank u for hooking to my blog :P

yea i pon mcm berminat gak ngn ariani tu. mcm best jer tengok ikin tu pakai. tapi tak semua org boleh carry dat look i guess kan?

reena said...

I suka style gypsy tu. Ranggi. Masa zaman hip hop dulu kan Julia Stiles ada pakai camtu dalam Save The Last Dance. Ada sorang my friend buat style camtu masa tu(but not as tudung la), memang rugged!

As for me, macam orang lain, i start dengan tudung bawal. Atau lebih tepat, tudung bawal putih. Yes, dulu i hanya pakai tudung bawal putih sahaja! Tak pakai color lain nak bagi matching2 dengan baju ke apa. Hitam sekali dua je pakai. Pelik kan i? Haha. pakai baju apa pun, color apa pun, tetap tudung bawal putih. Then, 2007 or 2008 baru start pakai printed scarf, and 2008 start pakai Tie Rack dan Tie Rack je la melekat sampai sekarang. Tapi i tak pakai lilit2 la. Pakai biasa gitu2 macam u tgk kat blog i tu ha. Hehe. Simple and cepat, tak sampai 3 minit pun i pakai tudung :D

::Ida:: said...

aii reena!
gypsy tu pon i suka jugak tapi tak penah lagi la pakai kat mesia ni macam segan sket (ooo kalau bukan malaysia tak segan la??) :P

tudung bawal.. heee.. sapa yang tak penah pakai?? i think semua org started with tudung bawal. mcm2 kaler ada. gred A la, gred B la. gred AAA la bagai..

and dont we love Tie Rack? the design snagat cantek n unique kan? the way u pakai pon suits u la..simple yet elegant.. chayy... :D

einaz ;D said...

nice blog ;)

donarose said...

hi Ida, yay blog again hehe.
Ida, how do you call tudung ke-3 yang lilit2 tu? sbelum masuk usm i used to pakai mcm tu tp dicontinue sbb muka bulat haha. kat usm pun ada pakai sikit2. haha. ( i dunno why i'm laughing myself - sbb tembam kot).

::Ida:: said...

einaz : I einaz! thank you!! and welcome!! :)

donarose : hehehe.. blog time lunchour kat office :P no-3 tu call tudung-lilit. hehe.. yea i remember! ok watt... hahaha :P

ar3lynn said...

dear..the last one kene ngan u. kasi la tutorial sket. i pki tak jadi laa.