Thursday, August 19, 2010

What's teething and food have anything to do with this entry?

Nothing and everything! :P
Okay I'm so high with sugar now so bear with me.

I admit that I never seldom cook since before I was married. I had no urge to cook and no one to cook for. and when I was single, cooking to me, was such a waste. You see, I will spend half of my day cooking, few seconds eating and later the dishes! Why the hassle if I could just eat out right?

and when Wan 1st came to my house to ask my hand in marriage (cewahh), my mom awal-awal bagitau wan & his mom that I don't really know how to cook! lmao! malu okeh. heee.. but we're married now and I can cook!!!! not perfectly but good enough to savour wan's appetite :)

Steam promfret

Mixed veggie with oyster sauce

udang masak merah

Yes I know they are all simple cooking and budak darjah 6 pon boleh masak. hehehe.. but I did it anyway :) Tak termasuk yang bakar-bakar lagi ooooo.. :P

On another note, Hariz, 10 months and 2 weeks , started teething sometime last 4 days. He's been crackier than before and the teeth actually 1 saje! mane satu lagi?? tak hensem la raya nanti gigi satu je :P

Speaking of raya, Hariz sudah ade baju raya! It's maroon. So I have to find something similar (what? belom ade baju raye?) yeah.. *sigh* kena beli yang ready made je. Nak tempah tak sempat dah. Huhuhuhu..

Hariz buah hati pengarang jantung ku (seriously, I don't really know what that means) :P

Have a nice day!!!

18 comments:

Anonymous said...

Wah, looks good!

Apple

m4ruk0 said...

wahh ikan bawal stim tu nampak menarik la! kalau tak keberatan boleh kongsi resipi? hehehe

Suzie said...

alaaaa ida i pun jenis msk yg simple2 je tp tak terkata la bila in return hubby ckp mkn kat luar pun he still prefers my cook..haha..melting la kejap!sometimes simple tu yg sedap kan?frankly speaking bila dah kawen ni mcm automatically jadi 'tahu' memasak ;)

::Ida:: said...

apple : heheheh thanks!!! :D

m4ruk0 : hehehe..i got the recipe from my mom! ive been meaning to post the recipe but somehow it got delayed. its been on my draft folder since forever! :P wait for the next entry ya! ;)

suzie : omgee you're sooo right!!! lepas kawin otomatik jadik pandai. eventho most of it main hentam je but turn out.. well.. not bad! (memuji diri sendiri uuu) :P

Papakeechee said...

nak recipe prom-fret tu ... i nak i nak!!!! ^_^

::Ida:: said...

okay okay!!! hang on ya ...sat saattt!! :P

reena said...

Udang masak merah! YUM!

I ni sejak keja kat putrajaya dah 2 tahun, 2 tahun gak lah tak masak. Sebabnya rugi je masak. I dah la jenis makan sikit. Makan apa pun kenyang. Roti, cheerios je pun dah boleh kenyang. So now goreng nugget pun hangus. Haha.

I teringin nak masak, tapi bab lauk-pauk tu ngelat skit la.
Bf i ada cakap, nanti bila dah kawin, i tak payah masak masa bulan posa. Dia kata kesian penat balik keja and all. Yahoooo! :p (Tunggula dah kawin nanti dia nak cakap apa plak :p)

::Ida:: said...

reena : hehehe. kalau dah dok sorang tu.. mmg jangan harap ler i pon nak masak :P

itu tactic jer tu reena.. hahahah.. jangan terpedaya! jk! :P

IejaSharikin said...

masak ni by practice..antara rajin ngan malas jek..doesn't mean that you totally crap in cooking so you will forever..klau rajin mcuba lama2 lagi expert dr org yg pandai masak...eceh2(ckp psl diri sndri sbnrnye...:P)

lagi satu masak ni kena ikhlas n kena ade rase cinta n enjoy..baru la hasilnye WALLAH..igt cinta kat org je ke..hehe...

Anonymous said...

Wahhh k.ida,suma tu nmpak sedap.Nk recipes jugak


ERNA

::Ida:: said...

ieja : betol. practice makes perfect! kalau tinggal mmg boleh lupa u know..

erna : hehehe.. ok ok.. nnti k.ida post nah.. hehehe...

mar!ahaf!z said...

gigi hariz atas dulu ye? haha comel je, satu!

::Ida:: said...

maria : ha tu laa.. atas dulu and 1 je!!! cant imagine jadik camne nnti :P

Mummylicious said...

i see the tooth! i can see it! susah kan nak amik gambar gigi? we resorted to take when shes asleep. hehe.

Baby PP have 1 up and 1 down! yay! hows hariz been sleeping lately? better? or like PP who wakes up every 2-3 hours.

::Ida:: said...

oh mummy! pp too??
hariz been waking up every 2-3 hours too!!! and if we're lucky, twice a night like last night.. huhuhu

maybe its teething kot? i dont know..
mcm pelik je 1 atas.. hariz ade satu je for time being. dont see the rest coming out any soon :P

IejaSharikin said...
This comment has been removed by the author.
donarose said...

Wah tengah puasa ni tengok makanan. mencabar perut. (bukan mencabar iman ka?)

nampak sedap la Ida, pandai masak :) Balik kerja masa bulan puasa sempat masak ker? Bagi tips time management skit!

Hariz comey, selalunya gigi start tumbuh yg bawah dulu kan? hehe. xlama lagi yg sebelah pun tumbuh tu, dont worry. btw, baju yg dia pakai tu sama mcm baju sheraz.

nanti raya jumpa yer. nak makan bawal steam ida masak :D

::Ida:: said...

dona : hahaha.. mencabar perot kot :P

haha.. ini gambar taken time tak posa la dona.. hehehe.. balik keje sampai umah, beli kat pasar ramadan dah nak dekat 7pm baru sampai umah.. mmg tak sempat nak buat ape2. tu belom hariz perangai lagi. sumtimes.. balik frm nursery, dier nak kepit je bawah ketiak mama dia.. huhuhu..

baju biru tu? heheh.. confirm beli kat fos :P

ida this year raya kat jb. huuhu.. kalau sempat dona mai umah naaa :D