Thursday, March 25, 2010

I'm not much of a cook...

.. but when I cook, I like to be creative. I like to explore and try on new things. So far, I suka masak yang bakar-bakar je :P like brownies, pizza and this baked macaroni. 

It's easy peasy! I can even do it with my eyes close! Thatt easy (haha..ok maybe I'm exaggerating it a bit).
I made this makaroni bakar a day before our housewarming party. Buat 3 trays. Beef and chicken. But I think beef tastes better. 

This is the 1st time we're using the oven. Took us awhile jugak to figure out how to use it :P

The recipe for the makaroni is simple. I just copy it from the net.
BAHAN-BAHAN :

300 gm macaroni - direbus sampai kembang
500 gm ayam/daging cincang
2 cawan cheese monzarella/cheddar
30 gm butter
1 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cawan susu segar
1 sudu teh lada sulah
1 sudu teh oregano/italian mix herbs   
1 kiub pati ayam
4 sudu teh serbuk kari
4 biji telur
Garam secukup rasa

* Rebus makaroni sampai kembang dan toskan airnya.

CARA MEMASAK :

1. Panaskan butter dan tumis bawang merah dan bawamg putih yang telah dimayang halus. Kemudian masukkan daging cincang dan biar sampai daging masak.

2. Masukkan lada sulah dan serbuk oregano , susu dan kacau , kemudian masukkan semua makaroni tadi dan kacau lagi supaya semua bahan sebati . Masukkan kiub pati ayam yang telah dihancurkan dan jika masih kurang masin baru la ditambah garam. (tapi instead of this, i letak serbuk kari. the taste is soo much better!)

3. Bila sudah masak tutupkan api dapur dan baru la dimasukkan telur sebiji demi sebiji sambil mengacau macaroni ini.

4. Masukkan macaroni separuh loyang dulu dan boleh la di susun keju monzarella kemudian terus masukkan macaroni lagi sampai penuh loyang pembakar. Susun cheese di atas macaroni. Bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 40 minit atau sampai keju bertukar kewarna golden brown . Boleh la dibawa keluar dari oven dan biarkan sejuk dulu sebelum mengeluarkan macaroni ini dari loyang.


 There goes the makaroni

 l
I stared at the oven until dia masak.. hehehe syok!
I give you makaroni bakar my version :)

Go ahead try it! Makan dengan chilli sauce lagi sedap :D

10 comments:

kowneysa said...

asyik2 buat makaroni bakar jer..ini org malas pya menu ni...hehehehehe
so apa lagi..bawa ke kl nnti..biar kami judge sedap ke tk..hahahaha

::Ida:: said...

hahahaha.. itu ja aku punya specialty :P gulai2 jangan harap laaa... hohoho.. tapi sedaappp :P

Mrs. Amie said...

sedap! yummy! disamping menggunakan dapur baru! ekekeke

::Ida:: said...

hehehe... ya betoll.. :D

reena said...

Yummy!

Shareen Mohd Saleh said...

alamak. meleleh air liur huuu huuuu

Cik Kiah said...

I'm droooolllinggg....thanks for the idea menggantikan serbuk kari tu. Penang version nampaknyer? hiih

::Ida:: said...

reena : :D

shareen : hehehe.. try la buat. sonang ajooo :P

::Ida:: said...

hey cik kiahh.. hahaha.. tak perasan pulak its soo penang. lol. meaning aku sudah terbiasa?? owh tidaakkk!!

Zulaikha Mohamad said...

looks yummy~ bley try nih.. :-)